Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007

Το… στρουμφοχωριό έχει έδρα στα Γρεβενά

Γατάκια μου καλημέρα…

Σας έχω μεγάλη είδηση σήμερα. Σας την κρατούσα έκπληξη εδώ και πολύ καιρό. Περίμενα βλέπετε την κατάλληλη στιγμή για να το αποκαλύψω. Χρόνια τώρα έψαχνα μανιωδώς να ανακαλύψω πού μπορεί να βρίσκεται αυτό το περιζήτητο στρουμφοχωριό. Καταλάβατε φαντάζομαι τι εννοώ. Αυτά τα μπλε ανθρωπάκια που ζουν μέσα στα μανιτάρια και που μου έχουν κάνει τη ζωή δύσκολη. Εδώ και πέντε χρόνια, όμως βρήκα τη λύση, αλλάζοντας όμως την αρχική μου άποψη γι’ αυτόν τον παραμυθένιο κόσμο.
Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στο http://www.manitari.gr/, μπορεί εύκολα να καταλάβει πώς αυτό το… στρουμφοχωριό που τόσα χρόνια ψάχνουμε, βρίσκεται στα Γρεβενά. Στην Μανιταρόπολη της Ελλάδος, όπως θα τη χαρακτήριζα καλύτερα. Η μόνη διαφορά όμως σε σχέση με όλα αυτά που είχα τόσα χρόνια στο μυαλό μου, είναι ότι σ’ αυτόν τον παραμυθένιο τόπο δεν υπάρχουν μπλε ανθρωπάκια. Υπάρχουν όμως άνθρωποι με χαμόγελο, άνθρωποι με πολύ μεράκι, άνθρωποι με τεράστια αγάπη για τα μανιτάρια. Άνθρωποι που εδώ και πέντε χρόνια έχουν κάνει… γιορτή την αγάπη τους για τον απέραντο κόσμο των μανιταριών. Η αναζήτηση και η συλλογή μανιταριών για τους Γρεβενιώτες αποτελεί πλέον τρόπο ζωής. Και το καλό στην υπόθεση αυτή είναι πως το μεράκι τους αυτό και την αγάπη τους για τα μανιτάρια, δίνουν τη δυνατότητα σε όλους εμάς να τα ζήσουμε από κοντά στο πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τον 15αύγουστο. Όπως θα διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες, εδώ και πέντε χρόνια εγώ είμαι εκεί. Φέτος περιμένω να δω κι εσάς. Και σας διαβεβαιώνω πως και στρουμφίτες θα δείτε και τον μπαμπαστρούμφ θα γνωρίσετε. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι όλοι τους εκεί. Κι ο Γκρινιάρης κι Ξεφτέρης κι ο Χουζούρης κι Λυχούδης και όλη η τρελοπαρέα. Ο μόνος που λείπει είναι ο Δρακουμέλ, αλλά, πιστέψτε με, πως ακόμα κι αυτός, αν τελικά τον βρει το δρόμο για το στρουμφοχωριό, θα αλλάξει σίγουρα γνώμη για τα μανιτάρια και τον παραμυθένιο αυτό κόσμο.

5η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού. 17,18 & 19 Αυγούστου. Γρεβενά, Γέφυρα Σπανού. 15ο χλμ. Γρεβενών – Μετσόβου. Έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε…
.......................................................

Τα πάντα γύρω…
από το μανιτάρι

Το ότι έκανα λόγο για Μανιταρούπολη, δεν είναι τυχαίο. Οι άνθρωποι εκεί έχουν… ξεφύγει (με την καλή έννοια) τελείως. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Υπάρχουν ήδη αρκετά καταστήματα που πουλάνε άγρια μανιτάρια σε όλες τους τις μορφές (μανιτάρι σε λάδι/σκόνι/γλυκό/χυλοπίτες/τραχανάς/τουρσί). Συγκεκριμένα στο «MANITAΡΟΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ», στο «Μανιτάρι», στο «Mountaain Pindos» και στη «Μορένα». Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε την ταβέρνα «Αυλαίς» (www.aulais.gr), το πρώτο μαγαζί που σερβίρει άγρια μανιτάρια και που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει στους πελάτες του περισσότερα από 60 διαφορετικά είδη άγριου μανιταριού. Άγρια μανιτάρια πάντως μπορεί κάποιος να φάει και στην «Αετοφωλιά της Πίνδου» στον Όρλιακα, στο «Αγνάντι του Μπέγκα» στους Φιλιππαίους και στις «Αμαδρυάδες» στην Αλατόπετρα. Το στέκι των μανιταρόφιλων για καφέ και μπύρα δεν είναι άλλο από το «RO» καφέ, όπου αποτελεί και σημείο συνάντησης των μελών του συλλόγου. Και μόνο απ’ αυτά καταλαβαίνετε γιατί κατάσταση μιλάμε.
...........................................................

Οι εθελοντές και η ΟΣΑΜΑΕ*

Οι Μανιταρόφιλοι Δυτικής Μακεδονίας συγκροτήθηκαν σαν σύλλογος το 1999, από μια παρέα παθιασμένων μανιταροσυλλεκτών των Γρεβενών και της Καστοριάς. Μέσα στα επόμενα χρόνια αγκάλιασε ένα σημαντικό αριθμό μανιταρόφιλων, από τη Δυτική Μακεδονία και από ολόκληρη την Ελλάδα. Πλέον αριθμεί εκατοντάδες μέλη και το εξαιρετικά όμορφο στη συγκεκριμένη κατάσταση είναι ότι μπορείς κι εσύ, εύκολα κι απλά, να γίνεις μέλος αυτή της οικογένειας. Ο εθελοντισμός είναι κάτι που κυριαρχεί στη συγκεκριμένη γιορτή και σίγουρα δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Υπάρχουν βέβαια και οι… αντιεθελοντές της ΟΣΑΜΑΕ* (Οργάνωση Συλλογής Άγριων Μανιταριών Ερωτευμένοι) που κι αυτοί δίνουν το δικό τους χρώμα στη γιορτή. Αν δεν τους γνωρίσετε, δεν μπορείτε να καταλάβετε τι εννοούμε...

Λεζφ2: «Άσε με κάτω. Εγώ ξέρω πως η στρουμφίτα είναι ξανθιά…»

........................................................

Μια γιορτή σαν αυτή που διοργανώνουν οι Μανιταρόφιλοι Δυτικής Μακεδονίας δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο μανιταρογνωσία και γευσιγνωσία αλλά και διάφορες άλλες δραστηριότητες για τους χιλιάδες επισκέπτες που κατακλύζουν την περιοχή.

Ο ποταμός Βενέτικος προσφέρεται για κολύμπι, ψάρεμα, καγιάκ αλλά και για υδρομασάζ και λασπόλουτρα. Η παρουσία του ιππικού συλλόγου Γρεβενών σάς δίνει τη δυνατότητα για ελεύθερη ιππασία στο δάσος, ενώ στο παζάρι τοπικών προϊόντων μπορείτε να προμηθευτείτε αναμνηστικά αλλά και προϊόντα της πόλης των Γρεβενών.

Άφθονο τσίπουρο, συναυλίες και ατελείωτες κουβέντες μετά μουσικής γύρω από τη μεγάλη φωτιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Κι όλα αυτά εντελώς δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή διάθεση και όρεξη. Τίποτα παραπάνω.

Και ρωτάω εγώ τώρα: Σας έπεισα ή να αποκαλύψω κι άλλα;

Για τους λάτρεις της μουσικής τώρα, το μουσικό πρόγραμμα της 5ης Πανελλήνιας Γιορτής Μανιταριού περιλαμβάνει:

Παρασκευή, 17 Αυγούστου:
-Παιδομάζωμα
-Μάκης Σεβίλογλου
-XAXAKES
-KING BE

Σάββατο, 18 Αυγούστου:
-Νίκος Παπανίκος
-Χρήστος Παπαδημητρίου και Στέλιος Κώττας
-Dos Aires (Σάσα Παπαλάμπρου & Αγγελική Κωστάκη)
-Manitarock & SoskeNanay
-Subdivisions

Κυριακή, 19 Αυγούστου:
-Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο
(Β. Γισδάκης, Μ. Λούκα, Σ. Μποτονάκης)
και 5μελής ορχήστρα
-Έλενα Μαλάμου
-Mania
-El Bujura

1 σχόλιο:

stathis είπε...

και μερικές πληροφορίες περί μανιταριών, καθώτι συλλέκτης από παλαιά.
1. Υπάρχουν χιλιάδες είδη μανιταριών. Βασικός κανόνας, μαζεύουμε μανιτάρια μόνο σε περιοχές που γνωρίζουμε (και τα γνωρίζουμε). Κάποια μανιτάρια είναι βρώσιμα σε κάποια περιοχή ενώ σε άλλη περιοχή είναι τοξικά.
2. Εάν δεν είμαστε 100% σίγουροι για κάποιο μανιτάρι δεν το αγγίζουμε, ακόμη και άν είδαμε κάποιο ζώο να το τρώει. (Τα πρόβατα δεν δηλητηριάζονται από μανιτάρια).
3. Οι καλύτερες ποικιλίες είναι κατά σειρά α. οι κοκκινούσκες που τρώγονται ψητές, β. τα καλογράκια που τρώγονται κουρκούτι, γ. τα βασιλικά που τηγανίζονται (μοιάζουν με τα πορτσίνι αλλά είναι άγρια).
4. Όταν μαζεύουμε μανιτάρια δεν τα ξεριζώνουμε, αλλά με μαχαιράκι τα κόβουμε για να βρούμε και την επόμενη χρονιά.
5. Για να βγούνε μανιτάρια απαιτείται πολύ βροχή και αμέσως πολύς ήλιος. Καλύτερη εποχή αρχές καλοκαιριού και αρχές Σεπτέμβρη.
6. Στο φετινό πρωτάθλημα, νικητής αναδείχθεικε ο κος Μπάμπος από το χωριό Χαραυγή.